
REISE OG TRANSPORT


Florida Direct Connection, Inc. (FDC) er etablert av tre nordmenn som har kjøpt seg hus i Orlando. Vi ønsker å dele våre erfaringer med potensielle huseiere som prøver å orientere seg i ukjente farvann.
Hovedmålet er å gi relevant informasjon som kan være nyttig i en anskaffelsesprosess av eiendom i Florida. Vi tror informasjonen også kan være nyttig for de som allerede har anskaffet seg hus eller leilighet. Vi har valgt å gi tips med bakgrunn i våre erfaringer på en rekke områder, så om du bare planlegger en ferietur til Florida, vil siden også kunne gi deg en del nyttig informasjon.
Vi har besøkt USA i mange år og har reist til Florida med forskjellige flyselskap og benyttet forskjellige flyruter utallige ganger. Vi håper nedenstående kan bidra til å gjøre reisen til en enklere opplevelse.
Ettersom vi har hus i Orlando området, tar vi utgangspunkt i å reise til og fra Orlando. Vi tar også utgangspunkt i at reisen starter fra Gardermoen. De fleste flyselskap flyr inn til Orlando International Airport (MCO) enten direkte (Norwegian) fra Oslo eller etter en mellomlanding et sted i Europa eller USA. Icelandair flyr inn til Sanford (SFB) som ligger like utenfor byen på østsiden.
Vi har sett på hvordan det er å reise med en del kjente flyselskap.
Norwegian er det eneste flyselskapet som flyr direkte til Orlando. De har også direkteflygninger til Fort Lauderdale.
Fordelen av å kunne fly direkte uten mellomlanding er mange. Reisetiden er den desidert korteste. Billettprisene kan være rimeligere enn hos konkurrentene. Kabinpersonalet er er hyggelige og serviceinnstilt. Flytiden til Orlando er ca. 9 timer og en time kortere tilbake til Oslo. Pass- og tollklarering finner sted når du går av flyet og er fremme. Det å slippe stresset med mellomlanding og å skulle nå et nytt fly, er verdt ganske så mye! Reiser du med barn er fordelen med å slippe en mellomlanding i USA enorm.
Norwegian flyr nye fly av typen Boeing 787 Dreamliner. Dreamliner har mye ny teknologi i forhold til andre flytyper og er svært behagelige å fly med. Som de fleste vet var det mange forsinkelser (Kjosfast ble et begrep) med Norwegians langruter den første tiden. Dette ser nå ut til å ha stabilisert seg. Norwegian har ingen Business Class på langdistanseflyene, men har delt kabinen i 2 økonomiklasser, vanlig økonomi og premium økonomi.
Forskjellen på komforten er stor, men det er også prisen. Setene er bredere og benplassen på Premium er ca. 115 cm mot 77 cm i vanlig økonomi. Setekonfigurasjon 2-3-2 på premium og 3-3-3 på standard økonomi.


For å få de billigste billettene er det viktig å bestille reisen så tidlig som mulig. Billettprisen en vei kan du da få for under kr. 2.000. Bruk kredittkort å betale med ettersom kredittkort selskapet er din «garantist» på at varen (reisen) leveres av flyselskapet. Hvis ikke får du pengene tilbake. Mot et lite tillegg i prisen får du 1 innsjekket bagasje inntil 20 kg, eget valgt sete og du får noe mat (kvaliteten på maten kan være varierende) om bord. For øvrig kan mye kjøpes om bord – du bestiller effektivt direkte fra skjermen i setet.
Ønsker du å benytte Premium økonomi billetter må du ut med i overkant av kr. 5.000 hver vei. Da får du 2 måltider med begrenset drikke og 2 innsjekket bagasje (à 20 kg.) inkludert. Du kan benytte Fast Track når du skal gjennom Security og OSL Lounge i avgangshallen på Gardermoen. OSL Loungen på Gardermoen er for øvrig helt på høyde med SAS Loungen. På flyplassen i Orlando er det ingen Fast Track eller lounge for reisende med Norwegian.
Når du kjøper billetter som ikke kan endres eller avbestilles, kan det være fornuftig å vurdere en avbestillingsbeskyttelse.
Norwegian har et eget fordelsprogram, Norwegian Reward. Du kan opptjene CashPoints på bl.a. kjøp av flybilletter, hotell og leiebil. Det beløpet du har opparbeidet i CashPoints kan du bruke til hel- eller delbetaling av bl.a. flybilletter.
Dersom du tenker på å reise et annet sted i USA på vei til eller hjem fra Orlando er det en viktig ting du må tenke på. Du får ikke en såkalt gjennomgående billett ettersom Norwegian ikke er i en allianse med andre flyselskap. Mister du din videre forbindelse, mister du i praksis billetten og må kjøpe en ny. Visse reiseforsikringer kan dekke en slik situasjon om uhellet er ute.
Ulempen er at Norwegian per dags dato kun har en ukentlig avgang direkte til Orlando.



SAS har i en årrekke flydd til USA. Dessverre er det kun en direkterute til USA fra Gardermoen og det er til Newark utenfor New York. SAS langdistansefly er Airbus A330 og A340.
Disse flyene har fått en ny moderne og komfortabel innredning. SAS har kabinen delt inn i 3 klasser. Disse er Business Class, SAS Plus (premium økonomi) og SAS Og (vanlig økonomi). Setekonfigurasjon 1-2-1, 2-3-2 og 2-4-2.

SAS Plus er heller ikke dårlig. Denne kan på en måte sammenlignes med Premium økonomi hos Norwegian med hensyn til setekomfort. Forskjellen mellom Norwegian Premium og SAS Plus er etter min mening bedre kvalitet på maten hos SAS og at alle drikkevarer hos SAS er gratis. I tillegg får du gratis med deg 2 bagasje inntil 23 kg. Servicen om bord er upåklagelig.
SAS Go er standard økonomi. Kabinen er hyggelig og komfortabel. Mat og alkoholfri drikke er inkludert, det samme er 1 bagasje inntil 23 kg. Kan du planlegge i god tid kan du få en billett med SAS / United Oslo-Orlando-Oslo for under kr. 5.000.
Reiser du med SAS Plus eller business, innehar Eurobonus Gold eller høyere kan du benytte Fast Track når du skal gjennom Security og SAS Lounge i avgangshallen på Gardermoen. Det samme gjelder på Newark flyplassen når du skal hjem igjen. En fordel ved å reise med SAS er at SAS er et fullkonsept flyselskap og medlem av Star Alliance. Hele 27 flyselskap er med i Star Alliance. Som medlem av Eurobonus opptjener du poeng på flyreiser, hotellopphold, billeie, shopping – og om du vil på dine daglige innkjøp. Opptjente poeng kan du f.eks. benytte hos SAS eller Star Alliance partnere til gratis billetter eller oppgradering til en høyere klasse på flyreisen.
Fra 2017 starter SAS også flygninger med den nye Airbus A350, en konkurrent til Boeings Dreamliner.
Ulempen, og den er stor, er at når du skal til Orlando og mellomlander på Newark (EWR), må du beregne veldig god tid til å gå gjennom passkontrollen. Deretter må du hente bagasjen som er merket med Orlando som bestemmelsessted, ta bagasjen gjennom tollkontrollen, avlevere bagasjen for videreformidling til flyet til Orlando. Når det er gjort kan du ta deg fra terminal B til f.eks. terminal C hvor du må gå gjennom ny sikkerhetskontroll før du kan gå til gaten flyet ditt står på som skal til Orlando. Dette er tidkrevende. Sommeren 2014 reiste jeg med SAS 2 ganger via Newark og hadde 2,5 time fra jeg landet til flyet gikk videre til Orlando. Begge gangene mistet jeg flyet jeg var booked på til Orlando. På den annen side, har du lyst på noen dager i New York, er det enkelt å planlegge en stop over.
Ettersom SAS er med i Star Alliance er det enkelt å få gjennomgående billetter hvor du eksempelvis flyr med SAS mellom Newark og Oslo og United mellom Newark og Orlando. Men, har du en mellomlanding blir den totale reisetiden noen timer lengre enn ved en direkteflygning.
United, som SAS, flyr fra Oslo direkte til Newark utenfor New York. United har valgt å fly ruten med en Boeing 757. Dette er en mindre flytype enn Norwegian og SAS bruker og har kun en midtgang. Setekonfigurasjonen er 2-2 i Business og 3-3 på økonomi. De første seteradene på økonomi, Economy Plus, har bedre benplass (inntil ca. 15 cm) og kan bestilles mot et tillegg i prisen.

I Business Class er det en meget god komfort hvor alt er inkludert med høy standard på både mat og drikke. Servicen når du flyr med United er også upåklagelig med serviceinnstilt kabinpersonale. Du føler at du blir verdsatt og tatt vare på. Du har Fast Track gjennom Security på alle flyplassene.
Bortsett fra bedre benplass er det ingen forskjell på setekomforten på vanlig økonomi og Economy Plus. Sammenlignet med SAS synes jeg setekomforten på vanlig økonomi hos SAS er bedre enn hos United Economy eller Economy Plus. Som hos SAS er mat og alkoholfri drikke på Uniteds flyvninger inkludert, det samme er 1 bagasje inntil 23 kg. Klarer du å planlegge reisen i god tid kan du få en tur/retur billett for under kr. 5.000.
Har du et SAS Eurobonus kort opptjener du poeng på reisen med United. Har du SAS gullkort eller høyere har du også adgang til SAS Lounge på Gardermoen og United Lounge i Orlando og Newark.
Ulempen med å fly med United er den samme som når du reiser med SAS, tiden og stresset det er med å komme igjennom systemet etter ankomst i Newark før du er på plass i avgangshallen hvor neste fly til Orlando går fra.
Icelandair flyr høst-vinter-vår til Orlando Sanford International Airport (SFB), som er en mindre flyplass like utenfor Orlando, via Keflavik flyplass (KEF) utenfor Reykjavik. Flytiden er relativt kort pga. det korte oppholdet på flyplassen på Island før flyet går videre. Icelandair benytter, som United, Boeing 757 på sine flyvninger. Setekonfigurasjonen er 2-2 i Saga Class (Business Class) og 3-3 på økonomiklassene. Reiser du på Business Class kan du ta med 2 bagasje inntil 32 kg hver, på økonomi 2 bagasje inntil 23 kg hver, gratis.

Å reise med Icelandair på Saga Class er en fornøyelse. Alt er inkludert og standarden på både mat og drikke holder høy klasse. Servicen er upåklagelig og kabinpersonalet serviceinnstilt. Du føler at du blir verdsatt og tatt vare på når du er ombord. Setene er komfortable med benplass på 101 cm. , men du har ikke benplassen som hos f.eks. på SAS Business med muligheten å legge setet ned til en seng. Setene synes vi det er mer riktig å sammenligne med Norwegian Premium og SAS Plus, mens service og mat/drikke kan sammenlignes med SAS og United Business Class. Prismessig ligger flybillettene også i samme området som SAS Plus eller Norwegian Premium. Du har tilgang til Lounge på alle flyplasser.
De første seteradene bak Saga Class er for reisende i Economy Comfort. Benplassen er noe bedre (3 cm) enn på vanlig økonomi. Den store fordelen er at midtsetet alltid er ledig hvilket gjør reisen mer behagelig. Reiser du på Economy Comfort har du tilgang til Lounge på alle flyplasser. All mat og drikke (unntatt champagne) er gratis. Seteplass, som er gratis, bestiller du når du bestiller billetten.
På vanlig økonomiklasse kan du bestille fra et godt utvalg av mat og drikke. Alkoholfrie drikkevarer er gratis. Planlegger du reisen i god tid kan du få en tur/retur billett for under kr. 5.000.
Som de fleste andre flyselskap har Icelandair et lojalitetsprogram, Saga Club. Du opparbeider poeng på flybilletter, hotell, billeie mm. Programmet til Icelandair fungerer mer eller mindre som SAS Eurobonus program.
Den store fordelen med å fly med Icelandair er at mellomlandingen ikke er i USA med alt det innebærer før du får flydd videre til Orlando. Når du lander i Sanford er du fremme. Pass- og tollkontroll er vanligvis smidig og tar som regel kort tid sammenlignet med de større flyplassene i USA. På hjemreisen er passkontrollen på Island, så når du ankommer Oslo er det bare å plukke opp bagasjen og dra hjem.
Det å reise til Orlando med Icelandair er effektivt og ukomplisert.
Det som er synd er at Icelandair per dags dato ikke flyr til Orlando på sommeren.
![]() |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
Lufthansa flyr fra Frankfurt direkte til Orlando. Du flyr til Frankfurt enten med Lufthansa eller SAS. Du må gå gjennom passkontrollen her før du går om bord i flyet til Orlando. Når du ankommer fra Oslo kommer du til terminal 1 og du flyr videre fra samme terminal. Lufthansa flyr en jumbojet, Boeing 747-400 til Orlando.
Lufthansa 4 forskjellige utgaver av Boeing 747-400. Til Orlando flys vanligvis en 747 hvor kabinen er delt inn i 4 klasser, First med setekonfigurasjon 2-2, Business med setekonfigurasjon 2-3-2 og 2-2 på Upper Deck, Premium Economy og Economy med setekonfigurasjon 3-4-3. Forskjellen hittil på Premium Economy og vanlige Economy seter er at du har minst 10 cm bedre benplass på Premium Economy. Lufthansa, som SAS, endrer seter på sine fly i 2015. Premium Ecomomy får bredere seter med bedre benplass. Når du reiser med en Boeing 747 får du alltid en god romfølelse om bord.
På First Class har du all verdens plass. 5 stjerners komfort og service. Reiser du First Class blir du tatt godt vare på fra du sjekker inn på Gardermoen til du er fremme i Orlando. I Frankfurt kan du slappe av i Lufthansas First Class Lounge, før du blir kjørt i limousine til flyet. Måltidene får deg til å tro du er på en Michelin restaurant. Vinutvalget er av første klasse. Herlig – men det koster. Du kan sjekke inn 3 bagasje inntil 32 kg hver.
Flyr du Business Class er dette også helt topp. På Gardermoen kan du slappe av i SAS Lounge før avreise, og i Frankfurt i Lufthansa Business Class Lounge. Setene som nå er og blir satt inn i Lufthansas fly minner om de nye Business setene til SAS. Som hos SAS får du mat og drikke av høy kvalitet. Du får en følelse av å være på en flyvende restaurant med god mat og godt vin utvalg. Du får en behagelig reise. Servicen er upåklagelig og kabinpersonalet er hyggelig, serviceinnstilt og profesjonelle. Du føler at du blir verdsatt og tatt vare på. Her er det ikke noe som mangler og alt av mat og drikke er selvfølgelig inkludert. Det samme er 2 bagasje inntil 32 kg hver. Reisen er veldig behagelig, men det koster.
Premium Economy er heller ikke dårlig. Det er relativt god benplass. Mat og drikke er gratis og servicen er god. Denne klassen er absolutt å anbefale.
Reiser du på vanlig økonomi er mat og drikke på reisen inkludert. Du kan ta med 1 bagasje inntil 23 kg. Klarer du å planlegge reisen i god tid kan du få en tur/retur billett for ca. kr. 5.000. Lufthansa Economy er et godt alternativt.
Har du et SAS Eurobonus kort opptjener du poeng på reisen med Lufthansa. Har du SAS gullkort eller høyere har du også adgang til SAS og Lufthansa lounger.
Den store fordelen med å fly med Lufthansa til Orlando er, som med Icelandair, at mellomlandingen ikke er i USA med alt dette innebærer før du får flydd videre til Orlando. Når du lander i Orlando er du fremme. Når du kommet gjennom pass- og tollkontroll er det bare å ta toget inn til hoved terminal B og videre til ditt bestemmelsessted. På hjemreisen er passkontrollen i Frankfurt, så når du ankommer Oslo er det bare å plukke opp bagasjen og dra hjem. Lufthansa er også medlem av Star Alliance. Det innebærer at du eksempelvis kan reise med Lufthansa til Orlando, og ta hjemreisen via Newark til Oslo med United. I så fall går du gjennom passkontrollen på Gardermoen.
Det å reise til Orlando med Lufthansa er effektivt og ukomplisert.
Det finnes flere gode flyselskap å reise med enn de som er beskrevet ovenfor. Vi har valgt å ta med flyselskap som enten går direkte til Orlando eller har enmellomlanding på reisen.
Skal du reise med Delta, KLM eller Air France får du 2 mellomlandinger, f.eks. Amsterdam og Atlanta. Det gjør reisen relativt lang.
Vurderer du å reise med BRITISH AIRWAYS kan du gjøre dette med kun en mellomlanding via London. Det som er viktig å huske på da er at du flyr inn til Heathrow og videre fra Gatwick, hvilket kan være ubekvemt og lite praktisk. Et alternativ er å kjøpe reisen mellom Oslo og Gatvick med Norwegian og Gatvick og Orlando med British Airways. Ulempen med denne løsningen er at du ikke får en såkalt gjennomgående billett. Mister du videre forbindelsen enten på ut- eller hjemreisen, er du i trøbbel og må mest sannsynlig kjøpe ny billett videre. Dette er en løsning vi ikke anbefaler på en såpass lang reise.
MIAMI er også et reisemål for mange nordboere. Det er et utall flyselskap du kan benytte og ha kun en mellomlanding dersom du velger Miami. KLM - Airfrance og British Airways blir nå gode alternativer i tillegg til de flyselskapene vi har beskrevet ovenfor.
Uansett hvordan du reiser, husk reiseforsikring!
Ønsker du å motta nyhetsbrev kan du gjerne sende oss en mail eller fylle ut "Abonner på oppdateringer" tjenesten vår.
Send oss gjerne ris og ros. Vi ønsker å være en aktuell portal for Florida besøkende og ditt bidrag til å gjøre oss bedre tas imot med stor takk.



Har du tenkt på...
VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE
Det er lett å g å seg vill i jungelen av seriøse og useriøse tilbydere av tjenester i USA.
Vi har plukket ut partnere vi av egen erfaring vet vi kan stole på.
Homebuying Process in Florida
Learn more about Land Trusts
Hvorfor kjøpe eiendom i Orlando
Interested in Real Estate Investing?

OG MOTTA VÅR GUIDE EINDOMSKJØP
UTEN OMKOSTNINGER
